Co to opłatek i dlaczego się nim łamiemy

Chyba każdy z nas doskonale zna smak białego, cienkiego kawałka chleba, którym się dzielimy podczas wigilijnej kolacji. Opłatki od wielu wieków się stały symbolem świątecznych życzeń, nie tylko w kraju, w którym żyjemy, ale też i wielu innych. Sam chleb ma w religii chrześcijańskiej naprawdę duże znaczenie, ponieważ oznacza pojednanie, przebaczenie i chęć wspólnego bycia.

Dawniej opłatki na święta były wypiekane jedynie przy kościołach i klasztorach, obecnie oplatki realizowana jest przez wyspecjalizowanych producentów. Największe jej natężenie przypada na czas od września do grudnia, ponieważ to przede wszystkim na wigilię we wszystkich domach opłatki będą się pojawiać.

Wykonuje się je tylko z dwóch składników, czyli mąki oraz wody. Po ich dokładnym zmieszaniu powstałą masę prasuje się na cieniutkie płaty, a następnie wypala w piecu i przycina na nieduże kawałki. Niejednokrotnie przy prasowaniu wykorzystuje się matryce, jakie wytłaczają religijne albo świeckie motywy.


+Tekst Sponsorowany+

Powinno ci się spodobać

0 komentarze

Łączna liczba wyświetleń

Archiwalnie